Čtenářské kluby na Světě knihy

15.05.2023 08:00

Je čtvrtek ráno, vstávám nezvykle brzy. Vím, že na mne na nádraží bude čekat devět čtenářů – Iva, Eliška, Matěj, Anežka, Klárka, Johanka, Nikolka, Laura a Stela. Nechci je zklamat a přijít pozdě. Nesmí nám ujet vlak, čeká nás výlet do Prahy na knižní veletrh – Svět knihy. Po pravdě i já se nemohu dočkat, až mne pohltí veletržní atmosféra a stánky plné knih. Těším se, až si prohlédnu knižní novinky mých oblíbených nakladatelství – Host, Portál, Absynt, Baobab, Meander, Argo atd. Po příjezdu na Výstaviště řádně opáskování vstupujeme do areálu. Jako první kupuji u Národní knihovny hru – Knihovna? Národní! Občerstvena kávou propadnu nástrahám nakladatelství Prostor, do tašky si ukládám rovnou tři knihy a tetelím se blahem nad knižním úlovkem. Po třetí hodině opouštíme výstavní prostory, čeká nás dlouhá cesta domů. Ve vlaku otevíráme nově zakoupení knihy, doplňujeme pracovní listy, sdílíme své dojmy.
Páteční ráno probíhá ve stejné režii. Jsem podruhé a ne naposledy na Světě knihy. Cestou na mne dalších devět čtenářů (Pepa, Adam Hav., Matěj, Šimon, Adam Her., Kačka Š., Kačka V., Kačka P., Dominika) chrlí spousty otázek. S touhle skupinou to bude legrace, napadá mne.  Nemýlím se, skáčou do řeči, neposedí skoro celý den, ale to jejich nadšení vše přebije. Pevně věřím, že se všichni vrátí v pořádku. Bloumám po stáncích a nemohu si vybrat knihu. Kupodivu nakonec neodjíždím s prázdnou, odkupuji si od Kačky knihu, kterou si nerozvážně koupila. Čas neúprosně běží, po třetí hodině se opět scházíme na místě srazu, opouštíme výstavní areál a vydáváme se na cestu domů.
Sobota je opět ve znamení veletrhu, nechci ochudit o tuto literární událost ani poslední tři čtenáře, kteří se nemohli zúčastnit v týdnu. Potřetí a naposledy vstupujeme mezi knižní stánky, navštěvujeme besedy se spisovateli, v sobotu se jich koná snad nejvíce ze všech dnů festivalu. Prostory mezi stánky jsou dnes přeplněné čtenáři, spisovateli a lidmi, kteří se točí kolem knih. Nechybí ani známé osobnosti, které se bez velkého přemlouvání fotí se svými fanoušky a podepisují se jim.
V neděli ještě z nostalgie z ruky nesundávám veletržní pásku a při vaření oběda si zapnu Radiožurnál, kde právě vysílají živý rozhovor se spisovatelem Joachimem B. Schmidtem, který byl jednou z hlavních literárních hvězd festivalu. Poslechem rozhovoru udělám definitivní tečku za letošním Světem knihy. Tak zase za rok!

Olga Třísková